cane-corso-standard

Χαρακτηριστικά Standard της φυλής

Βραχυκέφαλος. Το συνολικό μήκος φθανει το 3,6/10 του ύψους του στο σημείο των ώμων. Το διζυγωματικό πλάτος, το οποίο ειναι ίσο με το μήκος του κρανίου, είναι περισσότερο απο το μισό του συνολικού ύψους του κεφαλιού, φθάνοντας στο 6,6/10. Τα πάνω μήκη των αξόνων του κεφαλιού και του ρύγχους συγκλίνουν ελαφρά.
Η περίμετρος του κεφαλιού αν μετρηθεί από τα ζυγωματικά, είναι μεγαλύτερη από το διπλάσιο του συνολικού μήκους του κεφαλιού ακόμα και στα θηλυκά. Το κεφάλι είναι μέτρια σχηματισμένο με ζυγωματικέςς καμπύλες εκτείνεται προς τα έξω. Το δέρμα ειναι σταθερό και προσκολλάται στον ιστό, είναι λείο και αρκετά τεντωμένο.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ

Cane CorsoS tandard HeadΑπό μπροστά, είναι φαρδύ και ελαφρά πλατύ. Απο το πλάι σχηματίζει μια άνιση καμπύλη η οποία τονίζεται στην κάτω περιοχή του μετώπου και γίνεται επίπεδη κατα μήκος της εξωτερικής κορυφής.
Απο πάνω,φαίνεται τετράγωνο εξαιτίας της προέκτασης των ζυγωματικών τόξων και των δυνατών μυών που το αυλακώνουν.
Η μπροστινή κοιλότητα της μύτης είναι καλά σχηματισμένη και προεξέχει. Το μέτωπο είναι βαθύ και κοίλο με ορατή μια ρυτίδα στην μέση. Η κορυφή του πίσω μέρους του κεφαλιού δεν είναι πολύ αναπτυγμένη και έχει μια ελαφρά σχηματισμένη αυλακιά. Τα ρουθούνια ειναι φουσκωτά λόγω των υπεροπτικών τόξων.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Η μύτη απο τα πλάγια δεν προεξέχει απο το μπροστινό κάθετο περιθώριο των χειλιών,αλλά με το μπροστινό της μέρος βρίσκεται στην ίδια κάθετη ευθεία με το ρύγχος. Είναι ογκώδης,λίγο πλατιά στην κορυφή με μεγάλα ρουθούνια,ανοικτά και ευκίνητα,υγρά και δροσερά. Το χρώμα ειναι μάυρο.
Το ρύγχος ειναι πλατύ και βαθύ. Το πλάτος ειναι σχεδόν ίσο με το μήκος που φθάνει τα 3,4/10 του συνολικού μήκους του κεφαλιού. Το βάθος είναι περισσότερο απο το 50% του μήκους του ρύγχους. Η μπροστινή πλευρά του ρύγχους ειναι πλατιά και τετράγωνη,γεγονός που οφείλεται στις παράλληλες πλευρές του ρύγχους και στην πληρότητα του πλάτους της όλης σιαγόνας.
Το ρινικό γεφύρωμα έχει ένα ευθύγραμμο προφίλ και είναι αρκετά πλατύ. Το προφίλ της κάτω πλευράς του ρύγχους καθορίζεται απο τα πάνω χείλη και στο κάτω μέρος υπάρχει μια ελαφριά κοιλότητα.

ΧΕΙΛΗ

Τα χείλη ειναι σφιχτά. Απο μπροστά τα πάνω χείλη σχηματίζουν στο χώρισμα ενα ανάποδο <<υ>> και απο το πλάι ειναι ελαφρά κρεμαστά. Το χρώμα τους ειναι μάυρο. Τα σαγόνια είναι πολύ φαρδιά,δυνατά και χοντρά. Η πάνω σιαγόνα μικραίνει δημιουργώντας έναν ελαφρύ προγναθισμό τα τμήματα της κάτω σιαγόνας απο το πλάι είναι αρκετά κυρτά,τονισμένα προς τα εμπρός, κάνουν το πιγούνι να εξέχει.

ΜΑΓΟΥΛΑ

Η περιοχή των μασητήρων είναι γεμάτη αλλα όχι υπερτροφική.

ΔΟΝΤΙΑ

Λευκά, μεγάλα και πλήρως σχηματισμένα.
Η κάτω σιαγόνα ξεπερνά την αντίστοιχη επάνω κατα μισό εκατοστό οπότε στο δάγκωμα ξεφεύγει λίγο.

ΜΑΤΙΑ

Μεσαίου μεγέθους συγκρινόμενα με το μέγεθος του σκύλου σε μπροστινή θέση και σε σωστή απόσταση οβάλ σχήματος με κόρες που εξέχουν,προσκολλημένα βλέφαρα με μάυρα άκρα. Υπάρχει και τρίτο βλέφαρο. Η ίριδα μάυρη. Βλέμα έξυπνο και σβέλτο.

ΑΥΤΙΑ

Μέτριου μεγέθους σε σχέση με τον όγκο του κεφαλιού και το μέγεθος του σκύλου. Ειναι καλυμμένα με ελαφρύ τρίχωμα,ειναι τριγωνικού σχήματος με μυτερή κορυφή και παχύ χόνδρο, σε όρθια θέση και πολύ πάνω απο τα ζυγωματικά, φαρδιά στο κάτω μέρος, κρεμαστά. Κολλάνε στα μάγουλα χωρίς να φθάνουν στο λαιμό. Είναι τεντωμένα και εξέχουν στην ένωση και ανασηκώνονται μέχρι την μέση όταν ο σκύλος ειναι σε επιφυλακή. Συνήθως τα κόβουν σε ισόπλευρο τριγωνικό σχήμα.

ΛΑΙΜΟΣ

Ελαφρά κυρτός. Το ύψος του στο 3,6/10 του ύψους του απο το σημείο των ώμων που ειναι ίσο με το συνολικό μήκος του κεφαλιού. Δυνατός και μυώδεις με ενα χώρισμα στον αυχένα. Η περίμετρος στο μισό μήκος του λαιμού ειναι περίπου 8/10 του ύψους στο σημείο των ώμων. Δένει αρμονικά με τους ώμους και το στήθος και έχει την ιδανική κατεύθυνση 45 μοιρών απο το έδαφος και σε δεξιά γωνία με τον ώμο.

ΣΩΜΑ

Συμπαγές,δυνατό και μυώδες. Η πάνω γραμμή του ειναι ευθύγραμμη και ελαφρά κυρτή.

ΩΜΟΙ

Εμφανώς ανασηκωμένοι στη ράχη και στο πίσω μέρος ειναι ψηλοί,μακριοί και φαρδιοί. Ενώνονται αρμονικά με τον λαιμό και την πλάτη.

ΠΛΑΤΗ

Φαρδιά,πολύ μυώδης σε όλη την πάνω γραμμή του κορμού, γέρνει ελαφρά απο πίσω προς τα εμπρός με αυστηρά ευθύγραμμο προφίλ. Το μήκος της είναι περιπού 32% του ύψους στο σημείο των ώμων.

ΚΑΠΟΥΛΙΑ

Μακριά, φαρδιά και αρκετά στρόγγυλα λόγω των μυών. Το μήκος τους ειναι στο 32% του ύψους και το φάρδος ίσο με το 23%. Η κλίση στη βάση του ισχίου είναι στις 28 μοίρες/30 μοίρες και στην άκρη του γοφού μέχρι την παρεμβολή της ουράς στις 15 μοίρες/16 μοίρες. Έτσι τα οπίσθια έχουν κλίση.

ΣΤΗΘΟΣ

Φαρδύ με σωστή κλίση, ανοιχτό με αναπτυγμένους μύες. Το φάρδος του σε σχέση με το φάρδος του θώρακα φθανει στο 35% του ύψους του και το θωρακικό οστό ειναι στο ίδιο ύψος με την άκρη των ώμων. Αν το δει κανείς απο το πλάι το στήθος προεξέχει προς τα εμπρός ανάμεσα στα μπροστινά πόδια και είναι ελαφρά κυρτό.

ΘΩΡΑΚΑΣ

Καλά αναπτυγμένος στις τρείς διαστάσεις με μακρυά, φαρδιά πλευρά, με μεγάλα κενά ανάμεσα τους. Το ύψος του ειναι ίσο με το 35% του συνολικού ύψους του και μειώνεται ελαφρά στην περιοχή του στέρνου. Η περίμετρος του ειναι πάνω απο το 35% του υψους του. Η περιοχή του στέρνου ειναι κυρτή και φαρδια και αν την δείς απο το πλάι σχηματίζει ημικύκλιο με μια φαρδιά ακτίνα που πάει ομαλά μέχρι την κοιλοιά. Η κοιλιακή χώρα δεν είναι ούτε κοίλη ουτε χαλαρή και απο το πλάι ανασηκώνεται απο την άκρη του στέρνου με ελαφρύ κύρτωμα. Η κοιλότητα απο το πλάι δεν ξεχωρίζει.

ΟΥΡΑ

Προς τα μέσα στην γραμμή των γλουτών, είναι παχιά στην ρίζα και οχι πολυ οξεία στην άκρη. Όταν δεν ειναι τεντωμένη ειναι χαμηλά. Αλλιώς ειναι οριζόντια η ελαφρά πιο ανασηκωμένη απο την πλάτη και ποτέ δεν γέρνει, σχηματίζοντας δακτύλιο η βρίσκεται σε κάθετη θέση το ιδανικό είναι να κοπει στο 4ο με 5ο σπόνδυλο.

ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΑΚΡΑ.

Cane Corso Standard Κάθετα και απο μπροστά και απο τα πλάγια. Το ύψος των άκρων στους αγκώνες ειναι ίσο με το 50% του ύψους απο το σημείο των ώμων. Πολύ καλή αναλογία σχετικά με το μέγεθος του σκύλου. Ο επάνω ώμος του είναι μακρύς, λοξός, δυνατός με καλά χωρισμένους μύες,προσαρμόζμένος στον θώρακα αλλα ειναι ελεύθερος στις κινήσεις του,ίσος με το 30% του ύψους του στο σημείο των ώμων και η κλίση του σε οριζόντια γραμμή ειναι 48 μοιρες/50 μοιρες. Ο βραχίονας είναι δυνατός με γερά κόκκαλα και μύες στο 32% του ύψους και με κλιση 58 μοιρες/60 μοιρες. Οι αγκώνες μακριοι και προεξέχοντες, καλύπτονται με λεπτό δέρμα. Ο πήχυς τελείως κάθετος με πολλούς μύες, με δυνατό και σταθερό σκελετό. Ο καρπός απο μπροστά ακολουθεί την κάθετη γραμμή του πήχυ, ειναι λεπτός, φαρδύς, ευκίνητος και παχύς. Φθάνει το 26% του ύψους του απο το σημείο των ώμων και στο πάνω μέρος του το οστό προεξέχει προς τα πίσω. Το υποκνήμιο ειναι μικρότερο απο τον πήχυ, δυνατό, λεπτο και ελαστικό. Από μπροστά ακολουθεί την κάθετη γραμμή του πήχυ και του καρπού. Οι μπροστινές πατούσες έχουν στρογγυλό σχήμα με λεπτό και σκληρό πάτο. Τα νύχια είναι δυνατά και κυρτά.

ΠΙΣΩ ΑΚΡΑ

Cane Corso StandardΚάθετα απο μπροστά και απο τα πλάγια, δυνατά και σε σωστή αναλογία. Ο γλουτός ειναι μακρύς και φαρδύς με προεξέχοντες μύες. Ο άξονας του οστού του μηρού ειναι λοξός απο πάνω προς τα κάτω και απο πίσω προς τα εμπρός με κλίση 70 μοιρες. Ο δεύτερος μηρός μακρύς με δυνατό οστό και μυική κατασκευή. Το μήκος του στο 32% του ύψους και η κλίση απο πάνω προς τα κάτω και απο μπρός προς τα πίσω ειναι 50 μοίρες. Η γωνία του γονάτου ειναι περίπου 120 μοιρες. Το πίσω μέρος του γονάτου ειναι παχύ,φαρδύ και με καλά σχηματισμένο οστό. Το μετατάρσιο ειναι παχύ,λοξό και σχετικά κοντό κυλινδρικό και κάθετο προς το έδαφος. Οι πατούσες ειναι πιο οβάλ σε σχέση με τις μπροστινές και τα δάκτυλα κάνουν μικρότερη καμάρα.

ΤΡΙΧΩΜΑ.

Κοντή τρίχα αλλα οχι απαλή,με υαλώδη υφή. Γυαλιστερό,σταθερό πυκνό τρίχωμα που γινεται παχύτερο τον χειμώνα. Το μήκος του κατα μέσο όρο ειναι 2 cm με 2,5 cm . Στους ώμους, στα οπίσθια και στην ουρά φθανει τα 3 cm χωρίς. Στο ρύγχος το τρίχωμα ειναι πολυ κοντό,λείο και οχι πάνω απο 1 cm με 1,5 cm.

ΧΡΩΜΑ

Μάυρο, δαμασκηνί-γκρίζο, ανοιχτό γκρίζο, καστανοκίτρινο,σκούρο καστανό και με ρίγες (σε αποχρώσεις του καφέ και του γκρί). Στα καφετί και στρογγυλεμένα σημεία υπάρχει μια μάυρη η γκρίζα μάσκα μόνο στο ρύγχος και οχι πέρα απο την γραμμή του ματιού. Ενα μικρό άσπρο σημάδι στο στήθος,στις άκρες των ποδιών και στην καμάρα της μύτης ειναι ανεκτό.

ΔΕΡΜΑ

Ειναι παχύ με συνεκτικό ιστό. Ο λαιμός ειναι χωρίς προγούλι. Το χρώμα της μεμβράνης της βλέννης ειναι μάυρο. Το χρώμα στις πατούσες και τα νύχια πρέπει να ειναι μαύρο.

ΒΑΔΙΣΜΑ / ΚΙΝΗΣΗ

Μεγάλα βήματα, τεντωμένο βάδισμα, κάποια χοροπηδηχτά βήματα αλλα με τάση το βήμα να ανοίγει διάπλατα.

ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ

Το ύψος στο σημείο των ώμων.
Αρσενικα απο 64cm εως 68cm (+ – 2cm)
Θηλυκα απο 60cm εως 64cm (+ – 2cm)
Το βάρος για τα αρσενικά 45kg με 50kg και αναλογια βαρους / μεγεθους 0,710(kg/cm). Για τα θηλυκα 40kg με 45kg και αναλογια βαρους / μεγεθους 0,680(kg/cm).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Τα αρσενικά πρέπει να έχουν δυο φανερά φυσιολογικούς όρχεις καλά κατεβασμένους στον θύλακα.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ

Η όποια παρέκκλιση απο τα παραπάνω στοιχεία θεωρείται ελάττωμα και η σοβαρότητα εξαρτάται απο την αναλογία και την έκταση της διαφοράς.

ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΩΝ (ΣΥΜΒΑΤΑ)

ΚΕΦΑΛΗ. Τονισμένοι παράλληλοι των αξόνων του κρανίου και του ρύγχους ή πολύ τονισμένη σύγκλιση των αξόνων αυτών. Δάγκωμα ψαλιδιού ή ενοχλητικά προστατευμένη κάτω γνάθος.

ΜΥΤΗ. Μερική αποχρωμάτιση.

ΟΥΡΑ. Σχηματισμος δαχτυλίου στη κάθετη θέση.

ΜΕΓΕΘΟΣ. Μεγαλύτερο η μικρότερο.

ΒΑΔΙΣΜΑ / ΚΙΝΗΣΗ. Συνεχώς ευρύ.

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΗ. Αποκλίνοντες άξονες κρανίου και ρύγχους, εξέχουσα πάνω σιαγόνα,κυρτή καμάρα της μύτης ή μύτη σαν έμβολο.

ΜΥΤΗ. Πλήρης αποχρωμάτιση

ΜΑΤΙΑ. Σε απόσταση, διάπλευρα με στραυβισμό ή αποχρωμάτιση.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ. Μονάρχιδος ή με κρυπταρχιδία ή χωρίς κανονική ανάπτυξη ενός η και των δύο όρχεων.

ΟΥΡΑ. Χωρίς ουρα ή με κοντή ουρά ή σύμφυτη.

ΤΡΙΧΩΜΑ. Ημιμακρύ η με κρόσια.

ΧΡΩΜΑΤΑ. Χρώματα που δεν έχουν περιγραφεί η μεγάλα σημάδια.